Waarom is de Julianadriehoek een logische uitbreiding van Moerkapelle?
Aan de west-, noord- en oostzijde van het dorp gelden belangrijke beperkingen in relatie tot provinciaal beleid en beleid van het Recreatieschap Rottemeren. Enerzijds is het gebied kansrijk voor vitale landbouw, anderzijds wordt het behoud van het open en groene karakter nagestreefd. Dit streven geldt ook voor de zuidwestelijke zijde van Moerkapelle, maar aan de zuidoostelijke zijde (lees: de Julianadriehoek) laat het huidige bestemmingsplan de bouw van maximaal 300 woningen toe. Dit maakt de Julianadriehoek dan ook de meest logische en meest kansrijke locatie voor de uitbreiding van Moerkapelle.
In het co-creatietraject van het Gebiedspaspoort Moerkapelle kwam nadrukkelijk de behoefte aan betaalbare woningen voor starters en senioren naar boven. ‘Bouw zoveel mogelijk voor de eigen behoefte en de vitaliteit van het dorp,’ zo gaven veel participanten aan ons mee. Inwoners van Moerkapelle hechten er veel waarde aan dat hun ook (klein)kinderen in de toekomst in Moerkapelle kunnen wonen. Daarnaast staan de huidige commerciële voorzieningen in het dorp onder druk; meer inwoners betekent ook een grotere afzetmarkt voor de lokale detailhandel. Oftewel, de komst van extra woningen en daarmee inwoners is goed nieuws voor de wens van Moerkapelle om een vitaal en zelfvoorzienend dorp te blijven.
Wat is de stand van zaken inzake aanpassingen aan de Bredeweg, wanneer worden die fysiek uitgevoerd? Hoe verhoudt dit zich met de Julianadriehoek?
De aanpassingen aan de Bredeweg is een separaat project binnen de gemeente, gestart begin dit jaar, evenals het project Ringvaartdijk.De uitkomsten van deze projecten worden wel meegenomen in de ontwikkeling van Julianadriehoek. De Bredeweg wordt nu veiliger gemaakt met onder andere een nieuwe kruising en oversteekontwerpen. Gedurende de duur van deze 2 projecten wordt er steeds gemonitord en informatie opgehaald, welke weer meegenomen wordt in de ontwikkeling van Julianadriehoek. Ook als er aanvullende maatregelen nodig zijn die extra kosten met zich meebrengen.
Hoe gaat de verkeersontsluiting van de Julianadriehoek er uit zien?
Hoe en waar de ontsluiting het beste ingepast kan worden, wordt onderzocht door een gerenommeerd verkeerskundig adviesbureau. Alleen wanneer de verkeersontsluiting veilig gerealiseerd kan worden zal deze er ook daadwerkelijk komen. Ook worden de mogelijkheden voor nieuwe verbindingen naar de dorpskern onderzocht.
Wat zijn de kosten voor de gemeente voor deze gebiedsontwikkeling en is de gemeente niet de slager die zijn eigen vlees keurt?
De gemeente Zuidplas is eigenaar van één van de percelen in de Julianadriehoek. Daarmee is de gemeente ook, voor een klein deel, samenwerkingspartner van het plan. Om een initiatief zoals de Julianadriehoek op haalbaarheid te onderzoeken betalen alle samenwerkingspartners een zogenaamd ‘kostenverhaal’. Dat betekent dat de gemeente de kosten om alle plannen te toetsen door specialisten bij de ontwikkelaars zal verhalen. Hierover zijn in de intentieovereenkomst tussen gemeente en ontwikkelaars duidelijke afspraken over gemaakt. Omdat de gemeente voor een klein deel (ca.10%) ook grondeigenaar is, betaalt de gemeente ook een klein deel mee aan de kosten hiervan.
Hoe verhoudt dit initiatief zich tot het huidige bestemmingsplan?
Dat is onderwerp van het haalbaarheidsonderzoek. In het huidige bestemmingsplan is al geregeld dat in dit plangebied 300 woningen gebouwd kunnen worden, maar daar moet wel een zgn. uitwerkingsplan (* zie opmerking over de Omgevingswet) voor gemaakt worden. Onderzocht zal worden waar welke (type) woningen het beste passen. Dit in relatie tot de bestaande bebouwing, groen, water, kabels- en leidingen etc. Alle nieuwe functies zullen getoetst moeten worden aan het huidige bestemmingsplan. Indien dit niet passend is, zal er een functiewijziging plaats kunnen vinden om het plan passend kunnen maken. *Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet kent geen uitwerkingsplannen meer. De regels zoals opgenomen in het huidige bestemmingsplan (dus onder andere het bouwen van 300 woningen op die locatie) blijven wel gelden, Dit betekent dat de gemeente, net als onder de Wet Ruimtelijke Ordening, een ruimtelijke procedure moet doorlopen maar dat de benaming anders zal zijn. Op dit moment denkt de gemeente na over de te volgen ruimtelijke procedure.
Moet er nog een besluit worden genomen over de doorgang van dit plan (gemeenteraad, na het participatieproces) – en is er dan nog bezwaar te maken?
Ja, eerst zal een nota van uitgangspunten vastgesteld worden in de gemeenteraad. Deze nota bevat de uitgangspunten en kaders voor de verdere uitwerking van het plan voor de Julianadriehoek. Als het plan haalbaar blijkt, zal er een planologische procedure gevolgd moeten worden om de ontwikkeling van de Julianadriehoek mogelijk te maken. Ruimtelijke procedures staan altijd open voor zienswijzen, bezwaar en beroep (afhankelijk van de gekozen procedure). Uiteindelijk zullen de planologisch-juridische procedures ook langs de gemeenteraad gaan. Omdat het huidige bestemmingsplan al ruimte geeft voor de bouw van woningen op deze locatie heeft de gemeenteraad wel rekening te houden met de intentie die de gemeenteraad eerder heeft uitgesproken voor het bouwen van woningen op deze locatie.
Hoe gaat het participatietraject er uit zien?
In maart zal de eerste participatieavond met belanghebbenden plaatsvinden. Hier worden de kaders van het project toegelicht. Er komen meerdere thema’s aan bod. Aan de hand daarvan wordt er input van de belanghebbenden gevraagd. In de daarna volgende participatieavond zal worden teruggekoppeld wat er met de eerder opgehaalde informatie is gedaan.
De uitnodigingen worden ca. twee weken voorafgaand aan de participatieavond per e-mail verstuurd via de digitale nieuwsbrief. Iedereen kan zich via
www.julianadriehoek.nl voor deze digitale nieuwsbrief inschrijven. Ca. drie weken na de participatieavonden volgt er een terugkoppeling, die gepubliceerd wordt op de landingspagina
www.julianadriehoek.nl.